Dry needling therapie

Dry needling

Heb jij wel eens last van verkrampte spieren of (chronische) spierklachten? Dan is een dry needle behandeling mogelijk een goede oplossing om van je klachten af te komen.

Wat is dry needling?

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één naald, waarmee hij kortdurend de spier prikkelt. Hij prikt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’. Het is dus geen ‘energiebehandeling’. Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek je spieren triggert, zodat spierverhardingen en verkrampingen snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling en acupunctuur worden vaak met elkaar verward. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen voor problemen zorgen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, welke later uitgebreid worden toegelicht. 

De meest voorkomende triggerpoints zitten in je nek, schouder, rug of bil. Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints willekeurig en onwillekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat je daar niet altijd last van hoeft te hebben.

Triggerpoints kunnen zich uiten in pijn of stijfheid in een spier waardoor je als het ware pijn op ‘afstand’ kan ervaren. Ook bewegingsbeperkingen of verminderde kracht in betrokken spieren en/of gewrichten zijn veelvoorkomende verschijnselen. 

Eventuele neveneffecten zijn tintelingen in je arm of been, hoofdpijn of duizeligheid. Regelmatig gebeurt het dat pijn ontwijkend gedrag optreedt. Je gaat dan ‘anders’ bewegen om de pijn te ontwijken of te verlichten waardoor ook klachten ontstaan.

Ontstaan van triggerpoints

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan:

 • acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of ongeluk
 • chronisch, door een langdurig verkeerde houding
 • langdurige overbelasting van bijvoorbeeld arm, schouder en/of nek bij computergebruik (RSI, CANS)
 • overbelasting of blessures bij sporters
 • beschadiging van weefsel zoals bij een meniscus-letsel of een hernia
 • langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips
 • psychologische factoren zoals stress en depressie
 • voetafwijking of verschillen in beenlengte, bijvoorbeeld ontstaan na een botbreuk of operatie
 • slaaptekort
 • te strakke kleding of het verkeerd dragen van bijvoorbeeld een rugzak

De dry needling behandeling

De fysiotherapeut analyseert eerst je klachten door een gesprek en gericht onderzoek. Daarna onderzoekt hij de spieren die mogelijk de pijn veroorzaken. De fysiotherapeut zoekt specifiek in die spieren naar de bewuste triggerpoints, waarna hij/zij die plaatsen behandelt om de spieren te ontspannen.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje raken de spieren ontspannen. Bij langdurige klachten behandelt de therapeut vaak meerdere spieren in je arm of been. 

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Dat geeft een soort kramp gevoel. Na of tijdens de behandeling kan de spier wel wat vermoeid of stijf aanvoelen, maar dat is vaak van korte duur.

Na de behandeling krijg je oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Kaak gerelateerde en hoofdpijn klachten

Kaak gerelateerde klachten

Voor het openen van de mond, het kauwen, slikken en praten gebruikt u twee kaakgewrichten en meerdere spieren. Deze moeten nauw met elkaar samenwerken. In de kaakgewrichten zijn twee stootkussens (discus) aanwezig die ook bij het openen en sluiten van de mond goed in positie moeten zijn.

Wanneer door bepaalde oorzaken er stoornissen in het kauwstelsel optreden kunnen klachten ontstaan. Ongeveer 20% van de bevolking heeft wel eens symptomen van kaakdysfunctie. Het merendeel van deze groep behoeft echter geen behandeling. Slechts 15% van deze groep heeft zodanig klachten dat ze behandeling nodig heeft.

Kaakdysfunctie heeft de onderstaande symptomen:

 • pijnlijk, vermoeid gevoel in de kauwspieren
 • hoofd- en nekpijn
 • klikken en knappen bij kaakbewegingen (tandenknarsen)
 • beperkingen in de mondopening of sluiting
 • pijn in het gebied van het kaakgewricht
 • slijten van tanden en zelfs een pijnlijk gebit
 • slingerende open-sluitbeweging

Hoofdpijn klachten

Opvallend is dat ondanks de toegenomen kennis over de mogelijke oorzaken van hoofdpijnen de therapieën nog steeds veelal hetzelfde zijn. Spanningshoofdpijn en migraine komen klinisch gezien het meest voor, waarbij in toenemende mate myofasciale componenten van hoofd, hals, nek- en kaak-spieren worden onderkend.

De aangegeven lokalisatie(s) van de hoofdpijn kan aangeven welke spieren mogelijk myofasciaal zijn aangedaan. Deze “triggerpoints” moeten vervolgens zorgvuldig worden gepalpeerd ter bevestiging.

Er is gebleken dat dry needling kan helpen bij onderstaande hoofdpijnklachten:

 • migraine (MH)
 • spanningshoofdpijn (TTH)
 • cervicogeen hoofdpijn (CEH)
 • temporomandibulaire disfunctie (TMD)

Het is moeilijk om een advies te geven dat voor alle soorten hoofdpijn geldt. Frisse lucht, een goede nachtrust en voldoende ontspanning zijn voor de meeste soorten hoofdpijn goed. Daarnaast wordt afhankelijk van het soort hoofdpijn de behandeling bepaald. Onze specialisten kunnen je hierover altijd meer informatie geven.

Wordt dry needling vergoed?

Dry needling is onderdeel van een fysio- of manueel therapeutische behandeling en wordt vergoed mits je daarvoor verzekerd bent. 

Afspraak maken

Wil je weten wat dry needling voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op. Onze specialisten staan klaar om je te helpen.