Algemene fysiotherapie

De fysiotherapeut

De fysiotherapeut is de deskundige als het gaat over het menselijke bewegingsapparaat, kortom de specialist in bewegen!

Aan ons fysiotherapeuten worden strenge eisen gesteld.  Naast de 4-jarige HBO studie aan een Hogeschool voor de Gezondheidszorg bestaat er een Centraal Kwaliteits Register.  De beroepsorganisatie van fysiotherapeuten (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) bewaakt hiermee voortdurend de kwaliteit.

Mede dankzij hun inspanning bestaan er nu gedragsregels voor fysiotherapeuten, klachtenprocedures voor patiënten, na- en bijscholingsprogramma’s en kennisuitwisselingsprojecten.

Wanneer ga je naar een fysiotherapeut?

      Je kunt voor informatie, advies en behandeling terecht bij een  algemeen fysiotherapeut als je:

  • blessures of pijnklachten hebt, bijvoorbeeld in je armen, benen, schouders of rug
  • vanwege een (chronische) aandoening medische begeleiding nodig hebt bij beweegzorg
  • na een operatie of ongeval moet revalideren of vóór een operatie conditie moet opbouwen

Fysiotherapie zorgt ervoor dat je sneller herstelt en zo goed mogelijk kunt (blijven) bewegen.

Met de meeste klachten kun je terecht bij een algemeen fysiotherapeut. Voor specifieke klachten of aandoeningen werken er binnen onze praktijk gespecialiseerde fysiotherapeuten. Alle fysiotherapeuten zijn opgeleid om een goede diagnose te stellen. Wanneer de fysiotherapeut twijfelt dan verwijst deze je door naar een (huis)arts of een collega. In de meeste gevallen kun je direct naar de fysiotherapeut. Je hoeft dus niet eerst naar de huisarts.

Wat doet de fysiotherapeut
 

De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging en helpt je bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van je lichamelijke klachten. De fysiotherapeut zorgt ervoor dat je weer optimaal kunt bewegen.

De eerste afspraak

Bij de eerste afspraak wil jouw fysiotherapeut precies weten wat je lichamelijke klachten zijn. Zo kan hij/zij vaststellen of je gebaat bent bij fysiotherapie of eerst naar je huisarts moet. Zo’n uitgebreid gesprek is niet nodig als je door de huisarts of medisch specialist bent doorverwezen naar een fysiotherapeut.

Onderzoek

Als duidelijk is dat fysiotherapie je kan helpen, ga je samen met jouw fysiotherapeut op zoek naar de mogelijke oorzaken van je klachten. Hij/zij wil ook weten wat je persoonlijke doelen zijn. Wat hoop je met de behandeling te bereiken? Wat wil je (weer) kunnen?

De fysiotherapeut onderzoekt ook het lichaamsdeel waar je last van hebt, en kijkt welke invloed je klacht of aandoening heeft op je houding en de manier waarop je je lichaam beweegt.

Behandeling

Als jouw fysiotherapeut een diagnose heeft gesteld, bespreekt  deze met jou het behandelplan. De fysiotherapeutische behandeling past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken. De behandeling kan bestaan uit alleen een advies of een advies in combinatie met oefeningen en of een behandelingen.